Analele Universităţii din Oradea, Fascicula Biologie
.

Forest Thistle

Scurt istoric al serei Expo-Flora

Fosta seră „Expo-Flora”, actuala „Bază Didactică de Biologie Vegetală a Universităţii din Oradea”, intrată în funcţiune ca expoziţie floricolă în anul 1977, după Revoluţie a fost complet abandonată, timp de mai bine de cinci ani, perioadă în care toate plantele ierbacee si lemnacee s-au uscat, cu excepţia a trei palmieri si un cocotier. În anul 1996 sera a fost preluată de către Universitatea din Oradea, fiind dată spre folosinţă Facultăţii de Ştiinţe din anul 1997, pentru a deservi disciplinele din domeniul biologiei vegetale care se studiază pe parcursul anilor de studenţie şi a celor de masterat din acest domeniu, întrucât aproximativ o treime dintre ele sunt de biologie vegetală ori din segmente conexe acestuia.
Prin eforturi financiare suportate de Universitatea din Oradea, în vara anului 1996 sera a început să fie transformată într-o modernă unitate de învăţământ superior, activitatea sub cupola acesteia fiind consacrată disciplinelor botanice (ca de exemplu: Morfologia si anatomia plantelor, Taxonomie vegetală, Fitosociologie, Fiziologie vegetală, Ecofiziologie vegetală, Fitopatologie, Citologie, Biotehnologie vegetală, Culturi de celule vegetale, Produşi secundari de metabolism din biomasă vegetală celulară, etc.,), mai târziu devenind un important pilon în cercetarea transilvăneană, constituindu-se drept un adevărat centru de cercetări biologice al Universităţii din Oradea.
Amplasarea serei la intrarea în Parcul Brătianu a făcut din această unitate un potenţial complex turistico-botanic, în care studenţii noştri alături de tineretul studios din municipiul Oradea şi nu numai, să poată lua contact, pe viu, cu variate specii vegetale de interes didactic, ştiinţific şi nu în ultimul rând, ornamental (plante tropicale). Actualmente, în seră îşi desfăşoară activitatea colectivul didactic şi cel de cercetare din domeniul biologiei vegetale, recunoscut şi apreciat pe plan naţional şi internaţional atât pentru contractele de cercetare în care sunt angrenaţi, cât şi prin publicaţiile membrilor acestuia şi nu în ultimul rând pentru revista „Analele Universităţii din Oradea – Fascicula Biologie”, revistă cotată BDI (aflată în numeroase baze de date internaţionale de prestigiu), precum şi B+ conform standardelor CNCSIS (Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior), care-şi are colegiul de redacţie în biblioteca serei. Studenţii şi masteranzii sunt antrenaţi în echipele de cercetare alături de cadrele didactice din seră, iar alături de doctoranzii care îşi efectuează partea experimentală în laboratoarele serei, participă la sesiunile ştiinţifice organizate cu diferite ocazii, fiind coautori la o serie de articole ştiinţifice, unele deosebit de apreciate pe plan internaţional. La sesiunile anuale, organizate de către universitatea noastră, avem participanţi din întreaga ţară şi din străinătate. Suntem vizitaţi de numeroşi specialişti, iar grupuri de elevi din judeţul Bihor şi judeţele limitrofe ne trec pragul adeseori.

 

Colectivul de cercetare

 

Imagini reprezentative ale activităţilor noastre

 

Legături utile

  • Universitatea din Oradea
  • Facultatea de Ştiinţe Oradea
  • Cercetare Biologie Oradea
  • C.N.C.S.I.S.
  • Şcoala Doctorală
  • Şcoala Postdoctorală
  • Traditiile invatamantului superior oradean, folosind o metafora istorica, se pierd in negura vremurilor. In anul 2008 se implinesc 228 de ani de la infiintarea invatamantului academic oradean si 42 de ani de invatamant universitar continuu la Oradea.
    In atmosfera iluminista a sfarsitului secolului al XVIII-lea ia fiinta la Oradea, in 1780, o "institutie superioara pentru invatamantul filozofic", transformata in 1788 in Facultate de Drept, cea mai veche facultate nu numai de pe cuprinsul Romaniei actuale, ci dintr-o vasta regiune a rasaritului european.
    Din 1921 toate cursurile Facultatii de Drept s-au tinut in limba romana. In 1923, prin ctitorirea a doua Academii teologice viata universitara oradeana va primi noi dimensiuni.
    In mai 1990, printr-un decret al guvernului roman, s-a infiintat Universitatea Tehnica, denumita apoi Universitatea din Oradea, pe temelia puternica a unor prestigioase traditii universitare oradene. Era o reparatie culturala si stiintifica de mult dorita in viata societatii romanesti, ca o incununare la Oradea a victoriei revolutiei poporului roman din decembrie 1989, una dintre cele mai mari realizari romanesti din Crisana dupa realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Se intruchipa astfel visul atator generatii de intelectuali bihoreni, exprimat limpede de un istoric al institutiilor culturale din municipiul Oradea si judetul Bihor: "Cat pentru viitor dorinta tuturor romanilor de bine este ca la Oradea sa se infiinteze o universitate completa, ale carei lumini sa strabata intreaga granita de vest a Romaniei".
    Toate cele 18 facultati, cu toate cele 124 specializari pentru invatamant universitar de licenta, sunt acreditate ori autorizate. Invatamantul postuniversitar cuprinde 121 specializari si 9 domenii de doctorat.
    Se afla in faza de finalizare constructia noii biblioteci universitare cu facilitati moderne, complet computerizata. Dezvoltam in continuare baza sportiva a Facultatii de Educatie Fizica si Sport cu terenuri de rugbi, fotbal, volei, handbal, tenis, baschet, sali de gimnastica, atletism. Baza sportiva sta la dispozitia tuturor studentilor in timpul lor liber. Pentru agrement si odihna folosim baza noastra proprie de la Stana de Vale.
    Invatamantul ramane mereu cea mai buna investitie pe termen lung, fiindca nici un bun nu este mai pretios decat cunostintele dobandite in perioada studiilor universitare.